2013. június 10., hétfő

Ajándékdoboz

Ennek a kis dobozkának a terve akkor fogalmazódott meg bennem, amikor egy kedves ismerősöm gyönyörű tortát sütött az édesanyjának -- fehér marcipánnal vonta be, és rózsaszín cseresznyevirágokkal díszítette. A színeken sokat gondolkodtam, aztán ez a "babás" maradt, mert az alját és a peremét mindenképpen ezüstszürkére szerettem volna horgolni. A Catania eszméletlen sok gyönyörű árnyalatot kínál -- nekem ezek voltak otthon.
Az elkészítése nagyon egyszerű: az alja és a teteje is ovális: 12 lánszemet horgoltam, majd az első sorban 1 lsz után minden láncszembe 1 rövidpálcát öltöttem. Az utolsó szembe 3 rp került, majd a láncszemsor másik oldalán 10 szembe 1 rp-t, az utolsóba 3 rp-t öltöttem.

Az ovális szaporítása abban tér el a körétől, hogy nem egyenlően elosztva, hanem a kezdő lánszemsor két végén kell dupla szemeket horgolni, de ugyanúgy hatszor (2x3) soronként.
2. sor: 11 rp, 3x2rp, 10 rp, 2x2 rp, majd a kezdő szembe még 1 rp
3.sor: 11 rp, 2rp, 1 rp, 2rp, 1 rp, 2 rp, 10 rp 2 rp, 1 rp, 2 rp, 1 rp, 1 rp a kezdőszembe stb.
A sorokat hamispálcával kötöttem össze (nem folyamatosan horgoltam)

A dobozka alját szürke fonallal 10 láncszemsorból készítettem, ezután abbahagytam a szaporítást, és hamispálcákkal folytattam a horgolást (ennél a rp felső szálába öltve áthúzom a fonalat egyúttal a horgolótűn lévő hurkon is). Így lassabb a munka, de a textúrája szövésre emlékeztet majd.
6 sor hamispálca után áttértem a kék színrem, és 21 sort horgoltam rövidpálcákkal. A doboz felső peremét újra szürke fonallal, 6 sornyi hamispálcával készítettem, majd leláncoltam.
A körben horgolt hamispálcáról találtam egy jó kis videót, segítségképpen.


A doboztető az aljához hasonlóan készült, 12 lánszemmel kezdve. 6 sort kék, majd 5 sort szürke fonallal horgoltam (ez 11 sor, eggyel több, mint az alja, hogy a tetőt a dobozra lehessen tenni).
12. sor: hogy a tető széle élesebb legyen, először az utolső rp-sor hátoldalán horgoltam egy rp-sort úgy, hogy minden szem hátoldalon (és nem a munka tetején / szélén) futó szálába öltöttem 1-1 rp-t.
13. sor: minden szembe 1 rp
14-19. sor: 1 hamispálca minden szembe
20. sor: 1 rp minden szembe

A virágok a lehető legegyszerűbbek (hogy kicsit maradjanak): "magic loop", majd 4 lsz+leöltés, összesen 5x.
Az ágakat 10-es horgolócérnával hímeztem, majd felvarrtam a virágokat :)
A kandallópárkányon egész jól megfér a többi alkotás között :)

2 megjegyzés:

  1. Szia!Azt lehet tudni,hogy hanyas tűvel horgoltad?

    VálaszTörlés
  2. Szia -- bocs a kései válaszért, rég jártam itt... 2.5-ös tűvel horgoltam, hogy szoros legyen. Utána a DM-ben kapható keményítő spray-vel fújtam be belülről, így egész jó tartása van :)

    VálaszTörlés