2013. január 2., szerda

Szütyőke

Ez a kis szütyő egy félig elkészült karácsonyi ajtódísz miatt jutott eszembe -- azt kezdtem el hullámos mintával horgolni, de semmi nem lett belőle, mert nem volt elég időm, hogy karácsonyig befejezzem. Viszont nagyon megtetszett a minta, egyszerű és mutatós, és elképzeltem belőle valami "kis aranyosat".

Kis tatyókát is szerettem volna már egy ideje készíteni, de nem találtam olyan mintát, amihez szívesen hozzáláttam volna. Aztán nekiláttam ennek, saját kútfőből. Ha netán másnak is kedve támadna hasonlóhoz, megosztom a mintát is.

Leírás

Ezt a szütyőt Aliz fonalból, 2,5-ös horgolótűvel készítettem. Az alját egyszínű kék, az oldalát színátmenetes fonalból horgoltam -- az utóbbi nagyon szépen kiadja a hullámos mintát.

Az alja a szokásos soronként 6-szori szaporítással készülő kör -- vagyis ebben a konkrét esetben picit ellipszis, mert 3-3 szaporítás között nagyobb hézagot hagytam (kb. az 5. sortól kezdve nem minden 6. szembe szaporítottam, hanem a két szemközti oldalon nagyobb közöket hagytam: 5-8-5-5-8-5, aztán 6-9-6-6-9-6 stb., így a forma kicsit elnyújtott lett).

20 sor rövidpálca után következett a jól ismert hullámminta. A szokásos horgolási minta a következő: 2 rövidpálcába 1-1 rövidpálcát horgolunk, majd a 3. rp-ba 3 rp-t öltünk. Újabb 2 rp a következő 2 rp-ba, majd 2 szemet kihagyva ismételjük a mintát. Mivel azonban ez a minta összehúzza a korábban horgolt anyagot, az első sorában csaltam egy picit, és nem 2, hanem csak 1 szemet hagytam ki mintaegységenként. Így a hullámminta első sora nem 7-tel, hanem 6-tal osztható kell, hogy legyen, ami amúgy is éppen megfelel a az alap szemszámának, ami szintén minden sorban 6-tal osztható :)

A hullámmintát a 2. sortól a szokásos módon kell horgolni: 2 rp, 3 rp egy szembe, 2 rp, majd 2 szemet kihagyunk. A mintát körben horgoljuk, soronként hamispálcával összekötve, a sor elején 1 lsz-mel kezdve, így a sorváltás teljesen láthatatlan lesz.

Miután a hullámmintával a kellő magasságot elértük, két láncszemet horgolunk, majd a fenti módon, de egyráhajtásos pálcával horgolunk egy sort, aminek eredményeképpen kis lyukak keletkeznek -- ide fűzzük majd az összehúzó zsinórt.

Ezután egy sor kétráhajtásos pálca következik: 3 láncszem után 1 szembe horgolunk, aztán egybe 3 kétráhajtásos pálca jön. A következő 4 szembe szintén 1-1 kétráhajtásos pálca következik, majd ismételjük a mintát: *2 krp, 1 szembe 3 krp, 4 krp*.

Az utolsó sort 1 láncszemmel kezdjük, majd rp-kal körbehorgoljuk, a szálat eldolgozzuk.

A zsinórhoz egy alátétkarikát kerestem, amit körbehorgoltam, majd rp-kal ismét körbehorgoltam a feléig. Itt láncszemekből olyan hosszú zsinórt készítettem, ami 1-2 cm-rel hosszabb a szütyő kerületénél, majd 1 lsz-t kihagyva hamispálcákkal visszafelé végighorgoltam, és a kör következő rp-jába öltve folytattam a rp sort. A kör végén ugyanígy egy másik zsinórfelet horgolunk, majd ezeket belefűzzük a kis lyukak segítségével a szütyőbe akár úgy, hogy a kör középre essen, akár úgy, hogy, asszimetrikusan helyezkedjen el.A kibújtatott zsinórvégeket áthúzzuk a körön, majd a végükre valamilyen díszt erősítünk -- én horgolt borsóvirágokat készítettem.

A szütyőkének készíthetünk fület is: a megfelelő hosszúságú láncszemsort rp-kal végighorgoljuk mindkét oldalán, majd a szütyő oldalára erősítjük -- én kis gombokkal varrtam fel őket.

Remélem, ez így érthető, első nekifutásra... nem bonyolult minta, de leírni nem is olyan könnyű,. mint gondoltam :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése